Željeznice FBiH: Prijevoz tereta povećan 19 posto

Bez autora
Jun 19 2011

Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) u prvih pet mjeseci ove godine prevezle su 3.779.304 tona robe i ostvarile 397.905.797 netotonskih kilometara, što u odnosu na plan i isti period prošle godine predstavlja povećanje za 19 posto. Samo u maju 2011. prevezeno je 791.800 tona robe, što je za 27 posto više u odnosu na plan i isti period prošle godine, uprkos poteškoćama u odvijanju željezničkog saobraćaja zbog remonta "južne pruge". Također, u ovoj godini zabilježeno je povećanje za 25 posto u prijevozu putnika u odnosu na prošlu godinu. Iz Željeznica Federacije BiH podsjećaju da je 3. juna u saobraćaj puštena dionica remontovane pruge DG RH - Čapljina - Mostar - Raška Gora u dužini od 53 km, a što je projekat vrijedan 50 miliona KM, a nastavljaju se radovi na remontu dionice Raška Gora - Konjic u vrijednosti 52 miliona KM.

Željeznice FBiH: Prijevoz tereta povećan 19 postoŽeljeznice Federacije BiH (ŽFBiH) u prvih pet mjeseci ove godine prevezle su 3.779.304 tona robe i ostvarile 397.905.797 netotonskih kilometara, što u odnosu na plan i isti period prošle godine predstavlja povećanje za 19 posto.

Samo u maju 2011. prevezeno je 791.800 tona robe, što je za 27 posto više u odnosu na plan i isti period prošle godine, uprkos poteškoćama u odvijanju željezničkog saobraćaja zbog remonta "južne pruge".

Također, u ovoj godini zabilježeno je povećanje za 25 posto u prijevozu putnika u odnosu na prošlu godinu.

Iz Željeznica Federacije BiH podsjećaju da je 3. juna u saobraćaj puštena dionica remontovane pruge DG RH - Čapljina - Mostar - Raška Gora u dužini od 53 km, a što je projekat vrijedan 50 miliona KM, a nastavljaju se radovi na remontu dionice Raška Gora - Konjic u vrijednosti 52 miliona KM.

"Nakon dobijanja međunarodnih dozvola, do kraja godine očekujemo uvođenje novih Talgo vozova na međunarodnim putničkim linijama, a uvođenjem novog Končarevog EMV, uz nabavku polovnih putničkih vagona i revitalizaciju postojećih iz EMV serije, poboljšat ćemo lokalni putnički saobraćaj", navode iz Željeznica FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik